Ruimtelijke Vormgeving

Theatervormgeving, architectonische vormgeving, Reclame en Presentatietechnieken zijn de studierichtingen die mijn basis vormden. Het maken van een ontwerp begint voor mij met het analyseren van de opdracht en het thema tot in detail; wat is het verhaal en wat is mijn visie hierop? Hoe zet ik dit om in een visueel krachtige vorm zonder de functionaliteit of het doel uit het oog te verliezen?

Displays, standbouw, interieurontwerpen voor showroom en winkel, reclame- en woonaccessoires van karton, meubels van hout, maquettes, tuinontwerpen..Kunst & Koffie

Een stoel restylen voor 'Kunst & Koffie' in Epen. Met de bedrijfsnaam in mijn gedachten ben ik aan de slag gegaan. Kunst-encyclopedie boekfragmenten vormen de basis. Mooi vergeeld papier, het scheurt zo fijn en ruikt ook nog eens heel lekker en wat gebeurt er als ik er per ongeluk koffie op knoei? 

De leuke jongen van het koffiebarretje in het dorp geeft me een paar koffieboontjes zodat ik kan testen wat je naast koffiezetten nog meer met de boontjes kan doen. Het mooiste boontje heeft een eervol plaatsje gekregen op de stoel, een tikkeltje 'Alice in Wonderland', maar in dat verhaal drinken ze thee. Gebrande koffieboontjes rijgen blijkt niet echt succesvol, ze breken als je er een gaatje in wilt maken. Plakken gaat wel en die handeling blijkt ook nog eens heel rustgevend. Om in deze fijne modus te mogen blijven ben ik verder gaan stippen. Verfpuntjes aanbrengen in een repeterend patroon. De Aboriginals waren hier ook zeer bedreven in, ze maakten met deze techniek prachtige kunstwerken.

Wat ruikt het lekker als je een zakje koffieboontjes in de kast hebt staan. Ik las dat de geur sterker wordt als de boontjes warm worden en het schijnt dat ze muffe geuren laten verdwijnen. Onder de stoel heb ik daarom een 'koffiebonenlaatje' gemaakt en door de gaatjes van het hartpatroon in de zitting kan de koffiebonengeur zich verspreiden. 

Fragmenten van mijn eigen 'Jutterskoorden' sieren de rugleuning. Als je geconcentreerd met iets bezig bent dan vergeet je vaak dat het tijd is om iets te drinken, een kopje koffie bijvoorbeeld. Het belletje aan deze stoel zal je eraan herinneren. 

Net als bij werken van de oude meesters zitten ook in deze stoel verschillende lagen verborgen. Een aantal schetsen, schilderingen en andere probeersels zijn tijdens het creatieve proces toch gesneuveld of liever gezegd bedekt met een nieuw laagje papier, misschien komen ze ooit weer tevoorschijn, over 100 jaar ofzo? Ik zal de stoel maar signeren ;)

In oktober 2017 wordt gallerie Kunst & Koffie in Epen geopend. Je mag daar op mijn stoeltje gaan zitten en genieten van een lekkere kop koffie.