Matrilineaire stamreeksen


Het uitpluizen van de stamboom is puzzelen; hoort dit stukje wel in dit levensverhaal of toch niet. Dat de puzzel altijd stukjes blijft missen is goed, zo kan ik het verhaal zelf iets mooier, droeviger of spannender maken. Ik houd niet van 100% fictie; het moet waarheid kunnen zijn en ruimte bieden voor een stukje eigen invulling, prikkelen van de fantasie.

Een doosje met foto's, persoonsbewijzen, trouwboekjes en brieven. Is dat het enige tastbare wat ervan je over blijft na honderd en meer jaren, als je niet in de geschiedenisboeken voorkomt en er geen werk van je in een museum hangt.  Als zij er niet waren geweest was ik niet geboren, maar ik weet van deze mensen bijna niets, zo snel ben je dus gewist uit het geheugen van je eigen familie.

Wie waren deze mensen en hoe zag de wereld er uit toen ze nog leefden?  Ik ben daarom gaan zoeken in oude archieven en kranten naar foto's en informatie die iets kunnen vertellen over de tijd waarin mijn voorouders en vooral mijn voormoeders leefden. De speurtocht is gelukkig nog niet klaar. Stapje voor stapje vul ik de verhalen, foto's en tijdlijnen aan.